БИСКВИТКИ:

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува.
Използвайки този сайт Вие се съгласявате с нашите условия.

150-man-child-outdoors

Възпалителната болка в гърба засяга близо 3% от възрастното население.1 Този вид болка често се бърка с механичната болка в гърба. Има няколко заболявания, които могат да причинят възпалителна болка в гърба, някои от които са трудни за диагностициране. За радост през последните 10 години научните изследвания помогнаха на лекарите по-лесно да идентифицират някои от тези заболявания и да ги лекуват.2

Възпалителната болка в гърба може да се отрази на живота ти по много начини. Важно е ти и лекарят ти да работите заедно, за да се установи дали болката ти е възпалителна, защото това има значение за лечението й в бъдеще. Ранното диагностициране  също е важно, тъй като някои от причините за болката в гърба може да се влошат с времето.

Въпреки че физическите упражнения или болкоуспокояващите, закупени от близката аптека, може да облекчат някои от симптомите, важно е да се обърнеш към лекаря си, за да бъдеш диагностициран правилно.

Възможно ли е болката в гърба ти да се дължи на възпаление? Попълни Въпросника за проверка на симптомите си и разбери.

ХАРАКТЕРНИ ОСОБЕНОСТИ НА ВЪЗПАЛИТЕЛНАТА БОЛКА В ГЪРБА2,3

Възпалителната болка в гърба може да има определени характеристики, които я различават от други видове болка в гърба и, по-конкретно, механичната болка в гърба. Тези характеристики са:

 • Появява се за първи път в ранна възраст, в типичния случай при хора под 40 години.
 • Болката се характеризира с постепенно начало.
 • Симптомите се подобряват при раздвижване/физически упражнения.
 • Болката не намалява при покой.
 • Нощна болка, хората често се будят от болка през втората половина на нощта.
 • Сутрешна скованост, продължаваща повече от 30 минути.
Axial spondyloarthritis

КАКВО ПРИЧИНЯВА ВЪЗПАЛИТЕЛНА БОЛКА В ГЪРБА?

Най-често възпалителната болка в гърба се причинява от автоимунни заболявания. Автоимунно заболяване има, когато имунната система погрешно атакува собствените здрави тъкани в организма. Някои автоимунни заболявания, които са тясно свързани с болка в гърба, са аксиален спондилоартрит без рентгенографски данни, анкилозиращ спондилит, псориатичен артрит и реактивен артрит.


Важно е възпалителната болка в гърба да бъде разпозната и диагностицирана, за да може да бъде надеждно овладяна.

АВТОИМУННИ ЗАБОЛЯВАНИЯ, СВЪРЗАНИ С ВЪЗПАЛИТЕЛНА БОЛКА В ГЪРБА

При автоимунните заболявания организмът атакува сам себе си и свои собствени здрави тъкани. Има няколко вида автоимунни заболявания, като някои от тях са много тясно свързани с възпалителна болка в гърба.

 • Аксиален спондилоартрит е общ термин за две болестни състояния, които причиняват възпалителна болка в гърба - анкилозиращ спондилит (болест на Бехтерев) и аксиален спондилоартрит без рентгенографски данни.
 • Анкилозиращ спондилит (болест на Бехтерев) – това е форма на възпалителен артрит, при която ставите на гръбначния стълб се възпаляват, което често води до скованост и болка в гърба. Увреждането на гръбначния стълб и сакроилиачните стави може да се види при рентгеново изследване.5

Понякога пациентите може да изпитват болка и ограничена подвижност на гръбнака, дори и лекарите да не могат да забележат някакво възпаление при рентгеновото изследване. Това заболяване е известно като аксиален спондилоартрит без рентгенографски данни В този случай е необходимо да се прибегне до по-прецизни средства за образно изследване на ставите, като магнитно-резонансно образно изследване (МР).5Аксиалният спондилоартрит без рентгенографски данни и анкилозиращият спондилит имат много сходни симптоми, въпреки че данните от образните изследвания може да се различават.5

Други възпалителни артритни състояния - някои артритни състояния, които водят до възпалителна болка в гърба, може да предизвикат заболяване, изявяващо се в различни части на тялото. Тези възпалителни артритни състояния могат да засегнат кожата (псориатичен артрит)6, очите или пикочните пътища (реактивен артрит)7, тънките черва и дебелото черво (ентеропатичен артрит)8 или ставите (ревматоиден артрит)9.

Въпреки че симптомите на тези заболявания най-често включват болезненост и подуване на засегнатите стави или тъкани, при много хора те може да включват също и възпалителна болка в гърба.

Няма бърз и лесен тест за повечето от тези заболявания. За да си помогнат в диагностицирането, лекарите може да извършат медицински преглед, да направят рентгенови изследвания и/или да назначат кръвни изследвания с цел да проверят за наличие на генетични маркери.

ИЗПОЛЗВАНА ЛИТЕРАТУРА

 1. Hamilton L, Macgregor A,Warmington V,et al. The prevalence of inflammatory back pain in a UK primary care population
  Rheumatology (Oxford) 2014;53:161-4.
 2. Sieper J, et al. The Assessment of SpondyloAtrhritis International Society (ASAS) handbook: a guide to assess spondyloarthritis. Ann Rheum Dis. 2009;68:ii1-ii44.
 3. National Ankylosing Spondylitis Society (NASS). Differentiating inflammatory and mechanical back pain. 2012
 4. Lettre G, Rioux JD. Autoimmune diseases: insights from genome-wide association studies.Hum Mol Genet. 2008;17:R116-21.
 5. Rudwaleit M, Khan MA, Sieper J. The challenge of diagnosis and classification in early ankylosing spondylitis.
  Arthritis Rheum 2005;52(4):1000-8-1008.
 6. Gladman DD, Antoni C, Mease P, Clegg DO, Nash P. Psoriatic arthritis: epidemiology, clinical features, course, and outcome.Ann Rheum Dis. 2005;64(Suppl II):ii14-7.
 7. Agarwal MP, Giri S, Sharma V, Bhardwaj G. Concurrent reactive arthritis and myelitis – a case report.
  Int Arch Med. 2009;2:17.
 8. Kiratiseavee S, Brent LH. Spondyloarthropathies: using presentation to make the diagnosis. Cleve Clin J Med. 2004;71:184-206
 9. Aletaha D, Neogi T, Silman AJ, et al. 2010 Rheumatoid arthritis classification criteria: an American College of Rheumatology/European League Against Rheumatism collaborative initiative.Atrhritis Rheum. 2010;62:2569-81.
ПРОВЕРИ СИМПТОМИТЕ СИ

Има различни видове болка в гърба и затова е важно да разбереш какъв вид е твоята болка в гърба, за да може тя да се лекува адекватно. Ако страдаш от болки в гърба повече от 3 месеца, попълни нашия кратък въпросник за проверка на симптоми, който ще помогне на теб и твоя лекар да разберете дали болката в гърба е възпалителна.