БИСКВИТКИ:

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува.
Използвайки този сайт Вие се съгласявате с нашите условия.

150-hcps

СТРОЕЖ НА ГРЪБНАЧНИЯ СТЪЛБ

Гръбначният стълб свързва черепа с таза и се състои от 33 кости, съставящи гръбнака, известни като прешлени. Прешлените са групирани в пет различни отдела на гръбначния стълб: шиен, гръден, поясен (лумбален), кръстцов (сакрален) и опашен.

Прешлените са подредени един върху друг и образуват колона, като тези в горните три дяла на гръбначния стълб имат помежду си нещо като възглавничка – т.нар. диск. Може в известна степен да оприличим тези дискове на поничка – средата е с мека, гелообразна консистенция, а външната обвивка е по-здрава и твърда.

Гръбначният стълб е предпазната обвивка за гръбначния мозък, сноп нерви и поддържащи клетки, които действат като информационна магистрала от мозъка към тялото.

Гръбначният стълб е жизненоважна част на централната нервна система и затова при поява на болка в която и да е част на гърба винаги трябва да се търси медицинска помощ.

КОЛКО ХОРА СА ЗАСЕГНАТИ ОТ БОЛКИ В ГЪРБА?

Types of Back Pain

Световната статистика сочи, че 80% от всички нас в някакъв момент от живота си ще изпитат болка в гърба. Един на всеки пет души изпитва болка в долната част на гърба, която продължава повече от 3 месеца. Затова тя може да се окачестви като хронична. Това не е чудно, тъй като в ежедневието ни има толкова много неща, които оказват въздействие върху гръбначния стълб. Например фактори като напълняване или видът на обувките ни могат да се отразят върху състоянието на гърба ни. Има много различни причини за болката в гърба и всички, които страдат от хронична болка в гърба, трябва да се консултират със своя лекар.

ВИДОВЕ БОЛКА В ГЪРБА

Болката в гърба е едно от най-честите оплаквания, но в много случаи точната причина за нея е неясна. Причината за болката в гърба може да бъде механична, възпалителна, инфекция, бъбречно или стомашно-чревно заболяване, ревматична полимиалгия, или, много рядко, тумори.2,3 Тук ние ше говорим за механичната болка в гърба и болката в гърба, която се дължи на възпалителен процес.

В повечето случаи хроничната болка в поясната част на гърба е механична , докато възпалителната болка в гърба засяга около 3% от възрастното население.4 И двата вида болка могат да ограничат обичайните дейности, които се извършват в ежедневието, както и да намалят качеството на живот, отразявайки се върху съня, работоспособността и личния живот.

Тъй като и двата вида болка (механична и възпалителна) могат да имат сходни симптоми, е трудно сам да ги различиш. Ето защо е важно да се консултираш с лекар и да можеш да му опишеш своята болка. Тази информация ще помогне на лекаря да постави диагноза и правилно да те лекува.

Попълни нашия Въпросник за проверка на симптоми от 5 въпроса, за да оцениш каква е вероятността болката в гърба ти да е от възпалителен характер и да разбереш повече за това как се диагностицират проблемите с гърба.

ИЗПОЛЗВАНА ЛИТЕРАТУРА

  1. Airaksinen O, et al. Chapter 4. European guidelines for the management of chronic nonspecific low back pain. Eur Spine J. 2006;15(Suppl. 2):S192–S300.
  2. Riksman JS, et al. Delineating inflammatory and mechanical sub-types of low back pain: a pilot survey of fifty low back pain patients in a chiropractic setting. Chiropr Man Therap. 2011;19(1):5–14.
  3. Atlas SJ, Devo RA. Evaluating and managing acute low back pain in the primary care setting. J Gen Intern Med. 2001;16;120-131.
  4. Hamilton L, Macgregor A, Warmington V, et al. The prevalence of inflammatory back pain in a UK primary care population. Rheumatology (Oxford)
    2014;53:161-4.
БОЛКА В ГЪРБА
ПРОВЕРИ СИМПТОМИТЕ СИ

Има различни видове болка в гърба и затова е важно да разбереш какъв вид е твоята болка в гърба, за да може тя да се лекува адекватно. Ако страдаш от болки в гърба повече от 3 месеца, попълни нашия кратък въпросник за проверка на симптоми, който ще помогне на теб и твоя лекар да разберете дали болката в гърба е възпалителна.