БИСКВИТКИ:

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува.
Използвайки този сайт Вие се съгласявате с нашите условия.

150-lady-and-baby

РАЗГОВОРЪТ С ТВОЯ ЛЕКАР

Тъй като различните видове болка в гърба се лекуват по различен начин, лекарят ще поиска да разбере кога се е появила болката, колко силна е и как се отразява тя на ежедневието ти.

КОГА СЕ ПОЯВИ БОЛКАТА?

Лекарят трябва да разбере как и кога за първи път се е появила болката, така че помисли върху това, преди да отидеш при него:

 • Можеш ли да си спомниш кога точно за първи път забеляза болката си, или тя незабелязано се прокрадна, влошавайки се все повече с времето?
 • Спомняш ли си някакъв конкретен проблем или събитие, които може да са предизвикали болката? Ако да, кога беше това?
 • Болката отключва ли се от определени дейности, например, физически упражнения?
 • С времето настъпи ли облекчение на болката или тя се влоши?

КАК ДА ОПИШЕШ БОЛКАТА

Трудно е да се опише болката, защото тя се чувства по толкова много различни начини. От парене, през прищипване до опъване – трудно е да се намерят най-точните думи за твоята болка в гърба. Много важно обаче е да опишеш болката си възможно най-добре, така че не я представяй за по-слаба или по-силна, отколкото е в действителност. Положи усилия описанията ти да са ясни и точни.

Преди да отидеш на лекар, помисли как би отговорил на следните въпроси:

 • Можеш ли да посочиш една конкретна част на гърба, в която усещаш болката?
 • Болката мести ли се, разпространява ли се от една част на тялото към друга, или я чувстваш навсякъде?
 • Болката засилва ли се или отслабва при определени дейности?
 • Болката винаги ли е на едни и същи места или чувстваш болка в различни части на тялото?
 • Как би описал усещанията, свързани с болката? За да опишат болката, хората често използват думи като „остра“, „тъпа, продължителна болка“, „пулсиране“, „внезапна пронизваща болка, която се движи“, „стрелкаща“, „парене“ или „пробождане с иглички“. Кои от тези думи най-добре характеризират болката, която изпитваш?

КАК БОЛКАТА ВЛИЯЕ НА ЖИВОТА ТИ?

Болката в гърба може да причини проблеми в ежедневието. За лекаря е важно да разбере как болката се отразява на способността ти да работиш или да извършваш ежедневни дейности, а също и как се отразява на семейния ти живот. Лекарят може да ти зададе следните въпроси:

 • Болката пречи ли ти да извършваш някакви ежедневни дейности?
 • Какъв ефект върху болката имат леките физически упражнения или ходенето на фитнес?
 • Трудно ли заспиваш вечер заради болката и будиш ли се заради нея?
 • Болката облекчава ли се при сядане или лягане?
 • Болката отрази ли се на апетита ти?
 • Какви неща облекчават или влошават болката?
 • Приемал ли си болкоуспокояващи средства? Важно е да съобщиш на лекаря си какви медикаменти приемаш и колко често.

МЕДИЦИНСКИЯТ ПРЕГЛЕД

Лекарят ще поиска да прегледа гърба ти и близките до него части на тялото, за да установи какво причинява най-силна болка. Той може също да препоръча да се направят изследвания, например рентгенови и/или кръвни изследвания.

АНАМНЕЗА (МЕДИЦИНСКА ИСТОРИЯ)

Миналите заболявания и медицински проблеми може да са важни, така че очаквайте лекарят да попита за медицинската ти история. Опитай да отговаряш възможно най-точно, така ще помогнеш на лекаря да диагностицира твоето състояние.


По време на консултацията лекарят може да те попита:

 • дали напоследък си отслабнал без причина;
 • дали напоследък си боледувал от инфекции;
 • дали в семейството ти има наследствени заболявания;
 • дали в момента приемаш някакви медикаменти.

ДРУГИ МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ

Лекарят може също да те насочи към други медицински специалисти. Всеки от тях е експерт в определена област и ще работи заедно с теб, за да се диагностицира и по-добре да се контролира състоянието ти във времето.


В долната таблица се обяснява кои са тези различни специалисти и какво точно правят. Ако имаш други въпроси, непременно ги задай на лекаря си.

Медицински специалист Роля в лечението на болката в гърба
Личен лекар Личният ти лекар може да те изпрати при ревматолог , който е експерт както по автоимунни заболявания – най-често срещаната причина за възпалителна болка в гърба – така и по редица други заболявания, които засягат ставите, костите и мускулите.
Ревматолог Личният ти лекар може да те изпрати при ревматолог , който е експерт както по автоимунни заболявания – най-често срещаната причина за възпалителна болка в гърба – така и по редица други заболявания, които засягат ставите, костите и мускулите.
Физиотерапевт/Кинезитерапевт Може да бъдеш насочен към физиотерапевт – квалифициран здравен специалист, който е експерт по движението и функционирането на тялото. Той ще направи оценка на болката ти и може да продължи с мануална терапия или лечебна гимнастика.
Рентгенолог/Специалист по образна диагностика Личният ти лекар или ревматолог може да те изпрати при рентгенолог – специалист с медицинско образование, за по-нататъшни изследвания (рентгенографии или образни изследвания) на гърба. Това ще им помогне да идентифицират причината за болката в гърба.
Гръбначен хирург Хирургията може да бъде начин за справяне с болката, когато всички останали терапевтични възможности не са дали резултат. В зависимост от твоето състояние може да те насочат към гръбначен хирург, който ще прецени дали хирургичната операция е подходящият начин за справяне с болката. Гръбначните хирурзи могат да бъдат ортопеди-хирурзи или неврохирурзи.
Невролог Може да те насочат за преглед при невролог. Неврологът е специалист, който диагностицира и лекува заболявания на нервната система, включително проблеми с мозъка, гръбначния мозък, нервите и мускулите.
БОЛКА В ГЪРБА
ПРОВЕРКА НА СИМПТОМИ

Има различни видове болка в гърба и затова е важно да разбереш възможно най-рано какъв вид е твоята болка в гърба, за да може тя да се лекува адекватно. Ако страдаш от болки в гърба повече от 3 месеца, попълни нашия кратък въпросник за проверка на симптоми, който ще помогне на теб и твоя лекар да разберете дали е по-вероятно болката в гърба ти да е възпалителна.