БИСКВИТКИ:

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува.
Използвайки този сайт Вие се съгласявате с нашите условия.

150-man-in-pain

Най-често срещаният вид болка в гърба е механичната.1 Хората, които страдат от механична болка в гърба, често я описват като „пулсираща“ или „продължителна тъпа болка“. Тази болка често се влошава при движение, а се облекчава при почивка.

Механичната болка в гърба може да повлияе много аспекти на живота и често се причинява от претоварване или травма. При все това е много важно да се постави правилна диагноза възможно най-скоро.

Можеш да прочетеш повече за общите характеристики и различните видове механична болка в гърба по-долу или да попълниш нашия Въпросник за проверка на симптоми от 5 въпроса, за да оцениш каква е вероятността болката в гърба ти да е възпалителна. 

ОБЩИ ХАРАКТЕРИСТИКИ НА МЕХАНИЧНАТА БОЛКА В ГЪРБА:1,2

 • Може да се прояви във всяка възраст.
 • Болката обикновено не е свързана със сутрешна скованост.
 • Симптомите обикновено се подобряват при почивка.
 • Има различно начало, може да се развие бързо.
 • Болката обикновено е свързана с нараняване или претоварване.
 • Болката може да бъде описана като „пулсираща“ или „продължителна тъпа болка“.

НАЙ-ЧЕСТО СРЕЩАНИТЕ ВИДОВЕ* МЕХАНИЧНА БОЛКА В ГЪРБА

*Списъкът по-долу съдържа няколко примера за различни видове механична болка в гърба, но не е напълно изчерпателен

Axial spondyloarthritis
 • ПРЕНАПРЯГАНЕ ИЛИ РАЗТЯГАНЕ В ЛУМБАЛНАТА ОБЛАСТ (областта около кръста)1 - причинява се обикновено поради мускулни травми, например в резултат на неправилно вдигане на предмет, вдигане на тежки предмети или спортна травма.
 • ДИСКОВА ХЕРНИЯ1 – тук става въпрос за увреждане или проблем с междупрешленните дискове – еластичните „възглавнички“, разположени между отделните кости (прешлени) на гръбначния стълб1. Понякога дискът се измества от обичайното си положение (приплъзнат диск), в резултат на което причинява болка, защото дразни близките нервни коренчета. Тази болка на нервите се нарича неврогенна – друг вид механична болка в гърба.3 Ако херниралият диск е в поясно-кръстната област, болката може да се усеща по-силно в крака, отколкото в гърба.
 • СЧУПВАНЕ НА ПРЕШЛЕН1 – счупването на костите на гръбначния стълб може да се причини от силен физически удар, като например спортна травма или автомобилна катастрофа. Освен това пациентите може да страдат от стрес фрактури1, които са малки пукнатини, видими при рентгеново изследване, които могат да бъдат много болезнени. Счупване на прешлени може да се получи и вследствие на остеопороза.1 Остеопорозата е заболяване, което засяга хората в по-напреднала възраст и се характеризира с влошаване на плътността и качеството на костите, в резултат на което се увеличава вероятността от счупвания.
 • ДИСКОВА ДЕГЕНЕРАТИВНА БОЛЕСТ1,4 – при това заболяване има започнали дегенеративни промени на един или повече междупрешленни дискове. Дисковете действат като амортисьори, когато гръбначният стълб се движи или понася тежест. Най-типичният ранен симптом на дисковата дегенеративна болест обикновено е болка в гърба, която се разпространява към седалището и горната част на бедрата.
 • АРТРОЗА НА ГРЪБНАЧНИЯ СТЪЛБ1,5 – дегенеративно заболяване, по-характерно за хората в по-напреднала възраст, което може да причини болка и скованост в гръбнака и най-вече в поясния отдел поради разрушаване на хрущяла на ставите и дисковете на гръбначния стълб.
 • ВРОДЕНИ ДЕФОРМАЦИИ1 – вродени са състояния, с които човек се ражда. Такива деформации се получават, когато гръбначният стълб не се развива правилно в утробата на майката и са рядкост. Някои вродени деформации са механични причини за болки в гърба. Такива деформации включват сколиоза (гръбнакът е изкривен във формата на S) и кифоза (горната част на гръбнака е прекалено извита и заоблена). Обикновено вродените деформации се диагностицират преди навършване на 20-годишна възраст.

ИЗПОЛЗВАНА ЛИТЕРАТУРА

 1. Cohen SP,et al. Management of low back pain. BMJ. 2008;337:a2157.2.
 2. National Ankylosing Spondylitis Society (NASS). Differentiating inflammatory and mechanical back pain. 2012.
 3. Da Silva JAP, Woolf AD (Eds.). Rheumatology in Practice. London: Springer-Verlag: 2010.
 4. Deyo RA, Weinstein JN. Low back pain. N Engl J Med.2001;344:363-70.
 5. Google AP, Carley TS, Jordan JM. Low back pain and lumbar spine osteoarthritis: how are they related?
  Curt Rheumatol Rep. 2013;15-305.
ПРОВЕРИ
СИМПТОМИТЕ СИ

Има различни видове болка в гърба и затова е важно да разбереш точно какъв вид е твоята болка, за да може тя да се лекува адекватно. Ако страдаш от болки в гърба повече от 3 месеца, попълни нашия кратък въпросник за проверка на симптоми, който ще помогне на теб и твоя лекар да разберете дали болката в гърба е възпалителна.