БИСКВИТКИ:

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува.
Използвайки този сайт Вие се съгласявате с нашите условия.

150-hcp

КАКВО Е ХРОНИЧНА БОЛКА?

Острата или краткотрайната болка в гърба принципно трае от няколко дни до няколко седмици. Повечето пъти острата болка в гърба е механична по характер.1 Когато болката в гърба продължава повече от 3 месеца, тя се нарича хронична болка в гърба.1,2

Независимо от източника на болката в гърба, ако считаш, че тя те притеснява, трябва да отидеш на лекар.

Ако си имал болка в гърба повече от 3 месеца, трябва възможно най-бързо да се консултираш с лекар, защото болката може да се дължи на заболяване. Консултацията с твоя лекар и поставянето на правилна диагноза ще осигури адекватно лечение и може да ти помогне да живееш живот без болка.

БРЕМЕТО НА БОЛКАТА В ГЪРБА

Болката в гърба може сериозно да се отрази на живота ти – както физически, така и емоционално.

Въпреки че в повечето случаи болката в гърба е остра и отшумява след няколко дни или седмици, хроничната болка в гърба е болка, която продължава повече от 3 месеца.2 Физическата болка може да направи обикновените всекидневни действия, като ходене, стоене и сядане, болезнени и изтощителни.

В допълнение към физическото въздействие на хроничната болка в гърба, тя може да повлияе върху други аспекти на живота ти, като навиците ти за сън и общото ти настроение.

Емоционалното ти състояние и способността ти да работиш и учиш могат да бъдат засегнати от болката в гърба. Често, особено ако тази болка не изчезва, това води до тревожност и депресия.3

Може да си мислим, че болката в гърба е нещо, което засяга само възрастните и старите хора, но не е така – болката в гърба може да засегне всеки от нас, дори децата. Огромна част от нас (около 80% ) в живота си ще преживеят епизод на болка в лумбалната част на гърба (областта около кръста)4, а е изчислено, че 1 на 5 възрастни понастоящем изпитва болка в долната част на гърба, която продължава повече от 3 месеца.4             

Ето защо, особено ако болката не отшумява, е изключително важно да посетиш лекаря си. Увери се, че си подготвен да отговориш на неговите въпроси, като разбереш как се диагностицират проблемите с гърба.

ИЗПОЛЗВАНА ЛИТЕРАТУРА

  1. Cohen SP, et al. Management of low back pain. BMJ. 2008;337:a2167
  2. Koes BW, van Tulder MW, Thomas S. Diagnosis and treatment of low back pain. BMJ. 2006;332:1430.
  3. National Ankylosing Spondylitis Society (NASS). Differentiating inflammatory and mechanical back pain. 2012.
  4. Airaksinen O, et al. Chapter 4. European guidelines for the management of chronic nonspecific low back pain. Eur Spine J. 2006;15(Suppl. 2):S192-S300.
БОЛКА В ГЪРБА
ПРОВЕРКА НА СИМПТОМИ

Има различни видове болка в гърба и затова е важно да разбереш възможно най-рано какъв вид е твоята болка в гърба, за да може тя да се лекува адекватно. Ако страдаш от болки в гърба повече от 3 месеца, попълни нашия кратък въпросник за проверка на симптоми, който ще помогне на теб и твоя лекар да разберете дали болката в гърба е възпалителна.